Analyse Gustav Isaksen: Een ruwe diamant die Feyenoord hoopt te slijpen

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 16:18
Gustav Isaksen Heatmap

Gustav Isaksen staat volgens 1908.nl in de concrete belangstelling van Feyenoord. De Deense speler van Midtjylland heeft volgens de doorgaans betrouwbare website al een miljoenenbod op zich geboden gekregen door Feyenoord. Tijd voor een analyse van een ruwe diamant die Feyenoord hoopt te slijpen.

Techniek

Wat als eerste opvalt bij het zien van Gustav Isaksen is zijn talent. Weinig spelers zullen zo getalenteerd aan de bal eruit zien als de Deense buitenspeler. Wanneer je puur op de beste momenten van YouTube of zal gaan, is Gustav Isaksen een van de betere voetballers die er rondloopt. Zijn slimme hoogstandjes, panna's, passeeracties en afstandsschoten vallen direct op bij het analyseren van Isaksen. Om die reden is het dan ook logisch dat Feyenoord absolute toppotentie zien in de buitenspeler. Vorig seizoen koppelde Isaksen zijn fabelachtige techniek namelijk ook nog aan een hoog rendement. De Deen werd topscorer van de Superligaen met 18 doelpunten. 

Feyenoord heeft dus een buitenspeler op de korrel waar het talent er aan alle kanten afspat en die ook nog eens 18 doelpunten voor zijn rekening nam. Dat lijkt een makkelijke, maar vooral ook zekerheidsaankoop te zijn. Toch is dat niet volledig het geval bij de getalenteerde buitenspeler.

Overperformance

Want waar die 18 doelpunten laten zien dat de harde cijfers wel degelijk goed zijn, is er ook een keerzijde aan te koppelen bij de flegmatieke vleugelaanvaller. Zijn expected goals lagen namelijk een stuk lager (10,7). De buitenspeler heeft afgelopen seizoen dus flink overgepresteerd bij Midtjylland. Hoewel er wel degelijk zeldzame gevallen van spelers zijn die jaar in, jaar uit overpresteren, geldt dit meestal niet voor alle spelers. Nu zijn 10,7 expected goals voor een buitenspeler nog steeds niet slecht, maar de achttien gemaakte doelpunten, kunnen een licht vertekend beeld schetsen. 

Toch is er ook een absoluut positieve kant aanwezig. Isaksen zou namelijk zomaar eens wél een speler kunnen zijn bij wie de overperformance vast te houden is. De Deen is namelijk een bewezen uitzonderlijk goede schutter. Van zijn 10,7 expected goals wist de getalenteerde Deen namelijk wel bijna vijftien expected goals on target te noteren. Dit wil zeggen dat hij goed is in het schieten vanuit moeilijke situaties en die toch behoorlijk kansrijk kan maken. De hoogte van de expected goals on target laten in ieder geval zien dat het (hoogstwaarschijnlijk) niet slechts voor een seizoen een overpresteerder is.

LEES OOK:

Analyse: Waarom Feyenoord achter Ayase Ueda aanzit

Creativiteit

Hoewel Isaksen er bij Midtjylland ruim bovenuit stak op vrijwel alle statistieken in aanvallend opzicht, is er in vergelijking met de rest van de competitie nog een hoop verbetering te boeken. Voor een speler met de kwaliteiten en het talent van Isaksen zijn 2,1 succesvolle dribbels per 90 minuten met een succespercentage slechts 39% niet voldoende. Daarnaast creëerde hij (slechts) 1,8 kansen voor zijn teamgenoten per 90 minuten. Wanneer we die cijfers vergelijken met Alireza Jahanbakhsh (de speler die hij hoogstwaarschijnlijk vervangt) zien we dat daar nog een gat zit.

Statistiek Isaksen Jahanbakhsh
Succesvolle dribbels per 90 2,1 2,1
Kansen gecreëerd per 90 1,8 2,6
Succespercentage dribbels 39,1% 56%

Bron: FotMob

Ondanks dat Midtjylland afgelopen seizoen niet het beste seizoen had en op een teleurstellende 8e plaats eindigde, zal de effectiviteit van het talent van Isaksen toch zeker omhoog moeten.

LEES OOK:

Analyse: Waarom Calvin Stengs alles is wat Feyenoord nodig heeft

Druk zetten

Waar Arne Slot wel ontzettend blij van wordt bij het zien van de Deense speler is zijn bereidheid om druk te zetten. De getalenteerde Deen verovert namelijk de meeste ballen rondom de vijandelijke zestien van zijn team. Die cijfers noteert hij bij een team die minder druk zet dan dat Arne Slot dat met Feyenoord doet. Zijn cijfers op dat gebied zullen dan ook alleen maar hoger worden mocht Isaksen bij Feyenoord gaan tekenen. 

Positionering

In tegenstelling tot Alireza Jahanbakhsh die het fijner vindt om het veld wat breder te houden, bevindt Isaksen zich opvallend vaak in de zestien van de tegenstander en rondom de zestien van de tegenstander. Deze directheid in het spel van de Deen is iets waar Arne Slot ongetwijfeld blij van wordt. Dit is namelijk iets wat afgelopen seizoen meer dan eens ontbrak bij de regerend landskampioen. Opvallend aan Isaksen is dan ook dat zijn blik vrij direct richting de doelmond van de tegenstander gaat. Deze kwaliteit kan iets zijn wat Slot opgevallen is en graag mee aan de slag gaat, het is namelijk voor spelers met deze kwaliteit doorgaans makkelijker om een grote stap in rendement te zetten, zoals afgelopen jaar eigenlijk al gebeurd is. 

Heatmap Gustav Isaksen

Gustav Isaksen 2022/23

Heatmap Alireza Jahanbakhsh

Alireza Jahanbakhsh 2022/23

Conclusie

Dat Feyenoord en Arne Slot een hoop potentie zijn in Gustav Isaksen, staat buiten kijf. Dat de Deense buitenspeler geweldig kan voetballen, net zo goed. De flegmatieke vleugelaanvaller heeft alles om een absolute topspeler te worden. Als Feyenoord met zijn staf de juiste puntjes op de i kan zetten en de nog altijd pas 22-jarige Isaksen nog effectiever met zijn talent om kan laten gaan, speelt er een absolute topspeler in de Eredivisie. Toch lonkt er met zijn komst ook enig gevaar, want de klik naar vaker effectief moet nog wel gemaakt worden om écht uit te gaan blinken in de grote competities.

LEES OOK:

Analyse: Luka Ivanušec past precies in het profiel van Feyenoord

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.